LOGCAP Support to Non-DOD Organizations or Personnel

I am providing some guidance on the legal issues that support to non-DOD entities may raise and some recommendations as to how to address use of the LOGCAP III Contract to support Non-DoD personnel and organizations.
Note generally that when there are folks in austere conditions that require LOGCAP support, and LOGCAP is the only life support available, we generally can find a way to support them.  However, the information below explains what must be considered and how to legally provide such support.  

There are three issues that should be reviewed prior to placing support to non-DOD entities on the LOGCAP contract.

1.  ISSUE 1: Is it within the scope of the LOGCAP contract to provide support to the third parties identified?


a. As noted in paragraph 5.5 of the LOGCAP basic SOW, the contract allows the contractor to 
execute missions to support and augment “the force”, defined as military personnel and DOD 
civilians.


b. As such, it is not directly within the scope of LOGCAP to support or augment individuals who 
are not military personnel or DOD civilians.

c. However, when we drafted and competed the LOGCAP contract basic scope of work, we 
recognized the future need for joint operations, multi-national operations, and acknowledged the 
possibility that the Army would be needed for non-combat missions such as humanitarian 
assistance or nation building.  We therefore provided that the LOGCAP contract could be used to 
support other entities or organizations (see paragraph 1.1 of the SOW).  However, IT MUST BE A 
MISSION, OR THE RESPONSIBILITY OF DOD TO PROVIDE SUPPORT TO THESE NON-
DOD ENTITIES TO FALL WITHIN THE SCOPE OF THE LOGCAP CONTRACT.  


Some examples of where providing such support is a mission of DOD include:



1. Where DOD has an inherent responsibility under law to provide support to such 


persons, such as to Prisoners of War.  Or,



2.  Where DOD has accepted such a responsibility under an agreement or contract.  


Examples include:




a. Where DOD has entered into an MOU with another organization to provide 



that organization with logistic support (such as an MOU with the Department of 



State).



b. Where the US Government or DOD has entered into an international 




agreement to provide the organization with logistic support.




c. Where DOD has entered into a contract committing a DOD entity to provide 



the organization with logistics support (such as a COE contract offering life 



support services as Government Furnish Services).



d. When there is an obligation upon DOD to provide logistics or life support 



services of the type found in the LOGCAP contract, then we may use the 



LOGCAP contract to support or augment 
that DOD obligation consistent 



with paragraph 5.5 of the SOW.




e. If there is no responsibility or mission of DOD to support the organization or 



individuals involved, then such support would be outside the scope of the 



LOGCAP contract.  A Justification 
and Approval document IAW Federal 



Acquisition Regulation (FAR) Part 6 would be required to place the 




requirement on the LOGCAP contract.  If the LOGCAP Contractor is the only 



reasonable available source for life support services under the circumstances, 



such a justification under FAR 6.302-1 should be supportable. 
2.  ISSUE 2:  Is there proper accounting and payment for the proposed LOGCAP services?  Two sub elements of this should be considered: a) are proper funds being used to pay the LOGCAP Contractor for services provided, and, b) is the recipient of the services under LOGCAP being paid per diem under some other vehicle, effectively “double-dipping”?


a. The first question raises the issue of improper augmentation of funds.  We need to make sure 
that the cost of providing life support to the non-DOD entity is properly funded, and is not  
improperly tapping into the OEF/IOF funds already on contract.  


1. A good illustration of this problem is where a third party contractor (TPC) supporting 


Iraqi reconstruction under IRRF funds is co-located on a military base supported by 


LOGCAP paid with OIF funds.  The TPC may want food, housing, or other life support 


services from the LOGCAP Contractor under LOGCAP.  


2. We need to make sure that the charges for supporting the IRRF funded 



contractor are properly billed to IRRF funds, and not to OIF funds.  This can be done in 


one of two ways:



a. A separate line item can be established for the TPC support, and IRRF funds 



can be provided to the LOGCAP Contracting Officer to be put on contract for 



this purpose.  This approach has several problems, however, not the least of 



which is the accounting complexities the Government and the LOGCAP 



Contractor encounter trying to separately bill to a myriad of line items.



b. The organization paying for the TPC can reimburse the OIF funded 




organization for the costs incurred and paid in supporting the IRRF funded 



contractor.  This would probably require and agreement between the 




organizations to ensure proper charging and reimbursement.  This is the 



preferred method.  


3. A similar analysis needs to be made if we are supporting another agency or 



government (like the New 
Iraqi Army).  We need to ensure that the support provided is 


properly funded.  While it may be that the OER/OIF funds already on contract are proper 


for this purpose, this must 
be reviewed to ensure we do not incur a funding violation.


b. The second question (i.e.:  whether the supported entity is double dipping) should be verified.  
Double payment for life support is most likely to occur when third party contractors are requesting 
support.  The TPC contractor may be receiving life support under LOGCAP while charging the 
Government per diem for life support under their contract terms.  The TPC contract terms must 

be reviewed to ensure that they are not charging the U.S. for per diem under that contract, and then 
receiving life support for free under LOGCAP.
3.  Issue 3:  The third issue that should be reviewed is whether we WANT to use the LOGCAP contract to provide the requested services.    This issue is not as much legal as it is regulatory, programmatic, or political.  


a. Before LOGCAP is chosen to provide support to a contingency, the planners are supposed to 
determine whether organic support is available, whether host nation support is available, or 
whether other contract sources are available.  LOGCAP is the last choice, not the first.


b. Similarly, before a support requirement is placed on contract, Army G4, as the LOGCAP 
proponent, must approve the use of LOGCAP. This is true even if it it’s legal to use LOGCAP 
IAW paragraphs 1 and 2 above.


c. Similarly, prior to using LOGCAP to provide support to third parties, the Army should 
determine whether it is appropriate to use LOGCAP.



1.  If other sources are available to meet the third party’s life support requirements, those 


sources should probably be used.  Quite often in OEF/OIF, the third parties are 



performing in austere conditions where there are no options, and the LOGCAP 



Contractor is the only source.



2. To that end, Army G4, and the LOGCAP Program Director, has indicated that it is 


proper to use LOGCAP to support third party contractors when there is no other source 


reasonably available.  In such situations, we need to simply ensure such support is legal, 


or take the necessary actions to make such support legal (see paragraphs 1 & 2).


3.  However, if we receive a request to support other third parties, such as other 



Governments (new Iraqi Army, Afghan National Army),  I recommend that such requests 

be forwarded through the LOGCAP program office to Army G4 to ensure that it is the 


position of the Army to provide such support through LOGCAP.  Decision such as these 


can have various implications and should be coordinated prior to execution.






